arjuna love uols

Sunday, September 23, 2012

Bila kita rindu seseorang


Rindu aku tak? hahahaha perasanlah aku ni, "sapa la nak rindu kat kau" huhuhu



setiap orang mempunyai hati dan perasaan yang berbeza...antara kata hati dan kata lisan, sangat berbeza....kata lisan selalunya menipu diri orang lain dan kekadang jugak menipu diri kita sendiri...kata hati lebih jujur......oleh itu, manusia selalu mengikut kata hati...

Sejujur mana pon kita, kadang-2 ia boleh menyakiti hati seseorang..Jadi, untuk tidak menyakiti hati seseorang, orang itu perlulah berfikir yang mana terbaik utk diri dia dan orang lain juga,,,

Sebanyak mana pon kata " SAYANG " yang diucapkan oleh lisan, tak semestinya dari kata " HATI " nya sendiri....menipu dengan perasaan sendiri? apa maknanya itu ? menjaga hati ?mungkin si dia ingin menjaga hati seseorang itu.. Tanpa dia sedar dia menipu dirinya sendiri...

apa nak buat bila rindu?? macam2 boleh buat kalau kita rindukan seseorang tu. boleh luahkan terus pada orang tersebut yang kita rindu kat dia. ada jugak yang pilih untuk pendamkan je perasaan rindu tu. ada jugak yang pilih untuk luahkan dekat blog, facebook, twitter dan sebagainya tentang perasaan rindu yang dipendam tu. tapi bagi aku the best way bila rindu adalah luahkan pada Yang Maha Esa. caranya? berdoa.

kalau kita rindukan seseorang, amalkan doa Nabi Yusuf kepada Zulaikha,
“Ya Allah, sampaikan salam rinduku kepada ******** **** (nama penuh insan tersebut) sehingga aku menjadi kerinduannya…”

kalau kita selalu doa macam ni bermaksud kita sentiasa ingat insan yang dirindui tu dalam doa kita. bak kata orang dulu2, “ingat daku dalam doamu”..hehehehe...doa boleh jadi penguat kasih antara dua insan. insyaAllah.

orang cakap kalau kita sukakan seseorang, lebih baik kita jangan bagitau pada dia. nanti Allah kurangkan rasa cinta kita pada dia. betul ke? lagi 1. ada jugak orang cakap, kalau kita pendam perasaan pada seseorang, nanti dapat pahala.

tapi sampai bila perasaan harus dipendam ek? sehingga kita mendapat petanda bahawa ternyata memang dia adalah jodoh kita. luahkan perasaan kepada Allah SWT jauh lebih baik n lebih menenangkan jiwa. seriously.


bila kita sayangkan seseorang, mungkin dia sayangkan orang lain..bila kita rindukan seseorang, mungkin si dia merindui orang lain..bila kita mengharapkan seseorang sentiasa berada di sisi kita, mungkin si dia mengharapkan orang lain berada di sisi dia.

kesimpulannya....JUJURLAH dengan diri sendiri dan Orang lain juga.

32 comments:

Anonymous said...

Ehem ehem, kalo kite rindu dgn org yg sdh brumah tgga? Boleh bca doa tuh letak full name die kh?

Anonymous said...

jgn la doa untuk yg dah berumah tangga, cari la yg still solo... doa ni mmg mujarab...saya slalu buat sebab suami di melaka, saya belajar di ukm...

Anonymous said...

Hidup ini hanya pinjaman.. Tiada sapa yg sebenarnya milik kepada sesiapapun.. Kita semua adalah makhluk Nya.. Kita semua milik Yang Maha Berkehendak.. Tiba masa dipanggil pulang.. Rasa cinta datang dan pergi pun tanpa kehendak kita.. Bagaimana kita mengendalikan perasaan itu lah ujiannya.. Selfish kah kita? Atau kepentingan orang lain yg didahulukan? Atau walau bagaimana bersungguhnya kita cuba menghindari, ianya seaakan suratan yang tak mampu dihindari lagi.. Apa jua pilihan, oleh semua pihak yang terlibat, moga kita tidak menuju jalan nerakaNya..

Anonymous said...

Dr segi apa mujarab ye?

TimMie said...

rindu kt tunang tp xmau bgtau dia..so lepak kt cni dulu..thnx :)

TimMie said...

rindu kt tunang tp xmau bgtau dia..so lepak kt cni dulu..thnx :)

TimMie said...

rindu kt tunang tp xmau bgtau dia..so lepak kt cni dulu..thnx :)

Anonymous said...

...rindu yang bertamu...begitu hebat penangannya...aku merasai amat rindu itu..hinggakan apa saja yang buat jadi serba tak kena..asyik teringatkan dirinya..makan..bawa kenderaan ..malah saat nak lelapkan mata lebih-lebih lagi..rasa ingin lari dari rindu...tapi jadi macam orang yang tak berdaya...jika mudahnya boleh hijrah..sudah tentu..tapi rindu benar-benar indah bila kita inginkan orang itu juga merindui kita...itulah rindu

bakih said...

yes .. setuju sgt .. :) merindui someone yg merindui kite .. perasaan tu sgt indah ..

yok Jiwakosong said...

Aq sngat rindukan dia..adkah dia rindukan dri ku jg..:'(:'(:'(:'(

Anonymous said...

A'ah really miss someone..but adakah dia juga merinduiku...dah baca dah doa nabi yusuf tu...eshhhh aku ni kategori manusia yang pendamkan perasaan...biarla kan kalau perasaan ini lahir dengan izinNya InsyaAllah akan berbalas..Amin

ery said...

Sangat bersetuju.. semua makhluk adalah kepunyaan Allah.. tiada siapa yg dpt melawan takdir Allah..

Anonymous said...

Itu kalu rindu kan tp klu kita ingin dia jdi jodoh kita mcm mne ep ?

Anonymous said...

Sedang rindu orang kat wales

wan mazuan said...

thanks but i am really in dilemma. Saya students baru 2 nd yr, 21 yo. Fall in love with my senior, he oledy a houseman and i am juz a student
A student
Kami kenal sebab buddiez. n then, we keep msg but rare, never once calling.
He never told me that he love me or what but in his msg, ada sekali tu mcm hint.
Awak dah tunang ke?
cz he saw i wore a ring, but i told him that, my father buy it for me. n i said, there is no way i would hv a fiance, as i am so shy. i am not rich and lack in many things.
He then told me
'Jodoh rahsia Allah, in future kita tak tahu jodoh kita siapa nanti'
i don't know what would u think, but i think it so much, samada dia suka saya atau tak, saya seorang saja ke yang menaruh harapan pd dia.This thing keeps bermain dlm hati saya. In my heart not brain, if brain i can manipulate but heart? So, what should i do?
:(

Anonymous said...

Tengah rindu jgk ni

Anonymous said...

Cara nk hilangkan rindu, solat jemaah di masjid.. Nt kita akn lupa duniawi..

nadia citra said...

Eya memang mujarab klau kte brdoa kpd Allah..sriosly aku pn pnah bwt gak..aku asal smnnjung and my bf asal sabah..skrang mmang dye kat sabah keje kat sana..aldulillah walaupun brjauhan dah 3 thun lbih kami brsama wlaupun sthun skali jmpa..korg aderrr?? hehe:-P
Mmang dh biasa tp kdang2 tu mncbar jgk..klau rindu tu jgn ckpla..thap gila babas! tpi aku thu kmi mrindukn antra stu sma lain..kami x slalu ucapkn rindu..kmi x slalu ucapkn syg, i love tpi kmi mcm ada satu connection yg mnghubungkn hati kami..prcayalh korg sume walaupun korg brjauhan jagalh hati and dri utk si dia..klau korg x setia, curg atau sbgainya..prcyalah si dia juga brbuat bnda yg sama..so aku prcya yg dia juga sperti aku sbb aku sndri mnjga diri untuk dia..wlaupun spuluh kali aku rindu kat dia..tpi hanya skali je aku ucap kt dia..dye jrang sngt ucapkn rindu tpi aku thu kmi mmg rindukn antra stu sama lain..tpi ble dye dah ckp rndu kat aku..emm bole mngis aku dibuatnye tiga hri tiga mlm hehe..org slalu ckp kt aku'bf ko tu srius ke? bole cye ke? ntah2 dye curg..llaki mna bole than' em skit gak tlinga rasa cm nk pnmpar je..tp mmg btul kte x bole brhrap sngt tpi yg pnting harus mncuba dan brsbar..jwapan aku hanya satu 'insyaallah kami ada jdoh, doakn yg trbaik yg paling pnting aku setia kat sini and dia pasti setia kat sana..jgn lupa blasan Allah tu pasti dan 'karma' tu wujud...so aku nk kongsikn ngn korg...klau rndukn seseorg tu bacalah 'bismillah' lpastu doalah 'YaAllah sampaiknlah salam rinduku kpd(nma trsbut dan mesti di binti kan dengan nama mk kndung sbb mk yg lahirkn kita)semoga aku menjadi kerinduannya..alhamdulillah aku pnah try..tpi mstilah dgn hati yg bersih dn jgn lupa wudhuk..so jgn plak korg doa kat tunang org..laki or bini org..atau org yg dh brpunya..phm2 jela berdosa weii..cuba kena kt diri korg sndri atau tunang atau bini or laki korg stu hari nti?? x nak kan..so jgnlah buat..just nk nasihat je..slamat mncuba:-)

Anonymous said...

Ye.kArma wujud..huhu..dahulu..kami saling setia.tiba2..saya yang curang..saje2 je..sbb lepas spm..x baik kan..huhu. Dia sangat sedih n usaha sungguh2 untuk pujuk.dia sangat bersedih ....jahat nya aku -,-
Sampai lah satu masa..hatiku terbuka untuk mencintai nya semula..bila dah setia kat dia...dia pula yang curang :') Mungkin ini kafarah dosa...sebab kapel kan lebih kepada dosa kebanyakannnya. .sekarang..tabahkan hatu memujuk hatinya seperti mana dia tabahkan hati memujuk ku dahulu..semoga perpisahan ini ialah percintaan bagi kami yang Allah redhai..mungkin hubungan cinta dahulu x dapat redha Allah..sebab itu Allah jauhkam sememtara kami..untuk elakkan dosa..sayang nya Allah kepada hambanya :') Semoga ada hikmah disebalik ujian ini.inilahnhidup....jangan mulakan perbuatan curang :)

rashdin said...

kepada anon january 6,2014 8:44 PM

jangan sedih bila pernah buat macam tu...belum lambat lagi dan teruskan doa kerana ia memang boleh ubah situasi.

Anonymous said...

Betol ke??kes saya lbey kurang cm saudara anon...tp sy xget back ag dan dy kate dy syg org lain...adakah allah akan tolong sy selepas ap yg sy telah buat dahulu

rashdin said...

anon january 9, 2014 at 9:58 PM

iya, jangan gundah2 asalkan kita pinta dari Dia selalu dan yakinlah Dia akan makbulkan hajat kita

Anonymous said...

It just happened. I m married he's single, very much younger. Worked together. Tiba2 perasaan rindu amat sgt pd dia. Hairan. Perasaan rindu teramat sgt x dpt dibendung. I just asked him whether he feels the same. We hd relationship about a year. And then he got married and we just break off. He left me without a word. Though i knew he's already married and its already almost 5 yrs... i still missed him ever. We still meet in the office but not as before. We are strangers now.
The big question is Why do i still having feelings for him and always miss him and miss him. Does he feels the same too. I cant tell or expressed my feelings like i did last time. But.... I missed him so much ...

Anonymous said...

Dia sukakn sy tp xboleh nk sygkn sy sbb dia da ad smeone....i mean girlfrnd...dia blom brtunang..blom brnikah or brkhwin...boleh k law sy trus utk sygkn dia?sy pon da ad smeone...kami sama..kekasih kami jaoh..bf sy d kl..gf dia d kl..stiap hati kami brjmpe...dan sy da mula sygkn dia tp........salah k law sy trus utk sygkn kekasih org???

eirra nad said...

assalamuaaikum..macam mana pula kalau kita tidak tahu nama penuh si dia

eirra nad said...

assalamuaaikum..macam mana pula kalau kita tidak tahu nama penuh si dia

eirra nad said...

assalamuaaikum..macam mana pula kalau kita tidak tahu nama penuh si dia

eirra nad said...

assalamuaaikum..macam mana pula kalau kita tidak tahu nama penuh si dia

Anonymous said...

Sesungguhnya aku rindu padanya seorang...kami berpisah tampa sebab yang kukuh
.....ya allah..semoga dia merinduiku juga...

Juliahlee Lee said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Memang sakit berpisah tanpa sebab yg kukuh..tambah sakit bila anda mendengar sbb sbenar'y dr org lain..well lets move on... semua'y ada hikmah ♥

Juliahlee Lee said...

Memang sakit berpisah tanpa sebab yg kukuh..tambah sakit bila anda mendengar sbb sbenar'y dr org lain..well lets move on... semua'y ada hikmah ♥