arjuna love uols

Sunday, April 26, 2015

13 ADAB ISTERI TERHADAP SUAMI YANG PATUT KITA KETAHUI


1. Semasa suami bercakap hendaklah isteri diam mendengarnya dan jangan suka menyampuk atau memotong cakapnya.

2. Bila suami marah hendaklah isteri mendiamkan diri, jangan suka menjawab. Sikap suka menjawab, bertekak dan menegakkan kebenaran sendiri akan menambahkan lagi kemarahan suami. 

Jangan terkejut jika suami angkat kaki meninggalkan rumah berhari-hari atau tidak mahu bertegur sapa dengan anda sebagai denda di atas kedegilan anda sebagai isteri.

Sebaliknya, kalau suami kembali ke rumah jangan disambung atau diulang-ulangi cerita lama. Sambutlah suami dengan senyuman kasih sayang dan bersegeralah meminta maaf.

Jangan kita tunggu suami meminta maaf dengan isteri, jatuhlah martabat keegoannya selaku seorang lelaki.

3. Kadang-kadang si suami sengaja suka mengusik isterinya. Bila dia menyakiti hati isteri hendaklah banyak bersabar, jangan cepat merajuk.

Merajuk adalah sifat orang yang tidak matang dan seperti perangai keanak-anakan.

Cuba kita perhatikan perangai kanak-kanak, mereka akan cepat menjerit bila ada sesuatu yang tidak kena tambahan pula kalau yang menegurnya itu ibunya sendiri.

4. Bila kuku, misai dan janggutnya panjang hendaklah segera dipotongkan (jika panjang janggutnya lebih dari segenggam).

5. Jika dia berhajat sesuatu hendaklah isteri cepat bertindak. Bangun segera bila disuruh. Jangan melengah-lengahkan kemahuannya supaya tidak mencetuskan kemarahan atau rasa tersinggung dihatinya.

Jangan isteri buat acuh tak acuh, hatinya akan kecewa dan menandakan isteri sudah tidak taat padanya.

6. Hendaklah memasak mengikut kesukaan suami bukannya ikut selera isteri. Kalau suami suka makan gulai kari atau masak lemak cili api, janganlah kita masak lauk asam pedas atau ikan goreng.

Suami akan gembira bila seleranya ditepati.

7. Apabila pakaian suami koyak atau tercabut butangnya hendaklah segera dijahit. Jahitlah dengan secantik yang boleh supaya pakaian itu kelihatan kemas dan cantik.

Jangan dibuat sambil lewa kerana jahitan tersebut akan melambangkan peribadi isteri samada ikhlas atau terpaksa.

Semua suami akan berasa bangga jika pakaiannya dijahit sendiri oleh jari-jemari halus isterinya, sekurang-kurangnya dapat menampung ekonomi rumahtangga.

8. Sentiasa sediakan barang-barang keperluan di dalam poket baju dan seluar suami iaitu sikat, celak, cermin kecil, minyak wangi dan kayu sugi.

Tidak menjadi kesalahan seandainya si suami menolak segala persediaan tersebut tetapi sekurang-kurangnya sediakanlah minyak wangi dan kayu sugi.

9. Bila bertembung kehendak suami dan anak-anak, dahulukanlah kehendak suami, begitu juga dengan kehendak ibu ayah.

Sekiranya suami ingin dilayan hendaklah ditaati meskipun isteri berada di dalam keadaan letih. Melayani suami merupakan satu pahala besar keatas setiap isteri.

10. Apabila menggunakan harta suami ataupun duit yang hendak kita hadiahkan kepada ibu bapa maka mintalah izin darinya terlebih dahulu.

Jangan beri dahulu kemudian baharu diberitahu kepadanya. Siapa tahu mungkin wang itu amat diperlukan sedangkan isteri sewenang-wenangnya telah menghadiahkan kepada orang lain, suami dapat pahala sedangkan isteri tidak dapat apa-apa.

Sebenarnya meminta izin itu ialah sebelum melakukan sesuatu tindakan bukannya setelah perkara itu berlaku diberitahu. Ini silap sebenarnya tapi kes-kes seperti inilah yang sering berlaku di kalangan para isteri.

11. Sentiasa berada di dalam keadaan bersih dan kemas ketika suami berada di rumah.

Isteri hendaklah berada di dalam keadaan berwangi-wangian supaya hatinya senang untuk bersenda gurau dengan isterinya.

Ketahuilah bahawa bersenda gurau antara suami isteri juga merupakan salah satu ibadah yang diredhai oleh Allah swt.

12. Air minum suami hendaklah sentiasa disiapkan jangan sampai dia minta biarpun sekadar air masak sejuk.

Sebaik-baiknya sediakanlah minuman panas seperti kopi, teh atau susu.

Kalau boleh sediakan makanan ringan seperti kuih-muih dan biskut

Hal ini juga dapat mengelak anak-anak dari membeli makanan ringan di kedai yang tidak mengandungi zat di samping tidak terjamin kebersihannya.

13. Hendaklah isteri sentiasa menghormati dan memuliakan keluarga suami.

Bersikap ramah-tamahlah dengan keluarganya dan bersabarlah di atas segala tindakan mereka walaupun kita kurang menyukai


# credit to "rahsia hawa FB"

Sunday, April 19, 2015

Resepi Kari Tulang terbaik dari kampung halaman




Kalau anda rasa rindu kampung halaman, rindu suasana kampung, rindu kat mak dan ayah pertama sekali yang terbayang adalah masakkan air tangan mak dan ayah kita. Begitu juga aku. Kali ni intro post aku berkenaan masakkan hehehehe. harap takde yang kata aku dah berubah arah nak jadi chef pulak...beberapa kali aku buat permintaan kat wife tersayang untuk masak kari kegemaran aku terutama kari tulang, berkali-kali dia mencuba akhirnya..perghhhh berjaya...kari tulang rasa kampung terbaik pernah aku makan hasil air tangan wife aku...hah ada yang tersenyum kot kata aku ni ala-ala mamak hehehehe..dari kecik kami adik beradik diajar makan kari boleh kata kari adalah makanan ruji family aku kat kampung lah...ok aku nak share resepi kari kampung kebaboommm hasil air tangan bini aku yang tersayang...cubalah k..(resepi kat bawah ni dia yang type ok..aku tengokkan je hehehe)


Bahan-bahan :

1kg tulang lembu
3 paket kari babas pedas/spicy
2 s/b cili kisar
4 bj bawang kecil mayang halus
4 ulas bawang putih mayang halus
2 inci halia
1 kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
daun kari
4 biji kentang belah 4
1 labu bawang besar belah 4
air secukupnya
garam & gula secukupnya

Cara-cara :
- tulang cuci besih, rebus tulang hingga empuk
- panaskan myk, tumis cili kisar + bwg merah + bwg putih + halia + serbuk kari + kulit kayu manis + bunga lawang + daun kari hingga naik bau & naik myk
- masukkan sedikit air.. kacau sebati
- masukkan tulang bersama dgn rebusan tulang ke dlm periuk, biarkan mendidih, masukkan kentang
- masukkan garam & gula secukup rasa..
- siap blh dihidangkan bersama nasi putih.

**pastikan kuah kari sedikit pekat baru ummphhhh..

hah kalau korang nak macam2 resepi lagi boleh ke blog bini aku KLIK SINI utk ke blog dia
macam2 resepi ada kat situ, kalau korang nak order kek, kuih, roti atau bahan2 memasak pun boleh....semoga perkongsian ni dapat mengembalikan kenangan di kampung halaman ok..jumpa lagi dalam posting akan datang..Assalamualaikum

Saturday, April 18, 2015

belajar upload youtube




salam semua,
kali kedua aku download video ke youtube berjaya jugak akhirnya. masih baru lagi namun aku cuba yang terbaik hehehe...harap terhibur...yang bawah ni movie pertama aku download..tgk and like kalau suka yea.