arjuna love uols

Tuesday, September 25, 2012

Makhluk yg aku sayang adalah wanita


Setiap manusia mempunyai prinsip hidup masing-masing dan tidak terkecuali juga aku..bagi aku, prinsip utama yg aku pegang dari dulu sampai skrg adalah aku adalah aku bukan dia, kamu atau mereka..bagi aku, kenapa perlu jadi orang lain..lebih baik jadi diri sendiri asalkan kita dapat kepuasan dan kebahagiaan..aku x pernah kisah apapun pandangan orang lain terhadap diri dan hidup aku..aku juga x pernah kisah apapun org nak cakap tentang aku..kerana yang pasti hanya aku dan Allah swt sahaja yang tahu kebenarannya dan tau kenapa dan mengapa semua itu berlaku..

Ketahuilah bahawa, makhluk yang paling aku sayangi di atas dunia ini adalah perempuan.

Percaya? Aku bukan nak main gula-gula di sini. Tetapi aku serius menyatakannya. Ketahuilah bahawa, makhluk yang paling aku sayangi di atas dunai ini adalah perempuan.


Mengapa?


Jika yang lelaki bertanya, aku mungkin memahami. Tetapi jika perempuan, jika kamu yang bertanya, maka aku kehairanan.


Apakah kamu tidak tahu megapa aku sayangi kamu? Adakah kamu tidak menyedari betapa istimewanya kamu?


Aku dari rahim seorang perempuan


Kalau difikirkan semula, tiada lelaki yang dilahirkan selain dari rahim ibu melainkan Nabi Adam AS. Perhatikanlah Sultan, pemerintah, perdana menteri, laksamana, tentera, pegawai, jurutera, doktor, doktor falsafah, genius, semuanya dilahirkan dari perut seorang perempuan.


Aku, dari rahim seorang perempuan juga.


Tiada manusia dilahirkan hebat. Mereka semua dilahirkan sebagai manusia biasa. Tetapi biasanya manusia-manusia hebat ini mempunyai ibu yang hebat di sisi mereka. Yang mendidik dan memberikan suasana kepada mereka semenjak kecil.


Mengapa pula aku tidak menyayangi perempuan? Mengapa pula aku tidak mengambil berat terhadap mereka? Dari rahim mereka lahirnya pewaris masa hadapan!

“Mencintai seseorang bukanlah apa-apa. Dicintai seseorang adalah sesuatu. Dicintai oleh orang yang kau cintai sangatlah bererti. Tapi, dicintai oleh Sang Pencipta adalah segalanya"

Monday, September 24, 2012

Adakah anda faham makna CINTA dan RINDU


Ada ramai yang naaak sangat kekasih dia ucapkan yang dia menyintainya. Ada ramai sangat si isteri mahu si suami mengucapkan kata-kata cinta... selang sehari kut ya hehehe... ada girls yang ternanti-nanti, bila la boyfriend dia ni nak ucapkan, "I love you"   

Girls kena lebih confident sikit ya... apabila penuh dengan keyakinan barulah lelaki akan lebih respect dan memandang tinggi kepada anda. Also, kena tahu tingkah laku dan perbuatan seseorang tu, apa maknanya... kena bijak untuk memahaminya...

Kalau dia cinta dan sayang kan you sure dia akan sanggup berkorban apa saja, sanggup bersusah payah, sanggup berjalan jauh demi untuk bersama, sanggup berhabis wang ringgit untuk anda just to be closed to you.... 

JIKA SEBALIKNYA... MEANS DIA TAK CINTA LAH... TAK PERLU TANYA LAGI - Takkan dia sayang kalau nak jumpa pun malas? Takkan dia rindu kalau nak call pun tak ada masa? Takkan dia cinta, kalau boleh tinggalkan anda tanpa berita?

Jadi selalu-selalu lah perhatikan...Apabila cinta masih mekar, masih hangat dan masih ada daya tarikan di antara anda berdua,..tak perlulah nak confirmation lagi... I'm very sure you all pun dapat rasa dan tahu.Jika anda masih belum faham, masih tak mahu terima hakikat yang sebenar, well itu bukan salah sesiapa, tetapi salah anda sendiri..

JIKA TIADA KEMESRAAN, JIKA TIADA KELEMBUTAN DALAM TUTURNYA, TIADA MENGGODA... maka tiadalah cinta lagi, tiadalah sayangnya... cakap pun mendatar, bahasanya pun kasar... takkan dia masih cinta jika begitu? IF benarlah dia masih cinta, tetapi kekasaran dan kehambaran itu lumrahnya... adakah itu yang anda mahu?

Cinta tidak perlu diucapkan, tetapi ia perlu dirasa dan dipamerkan...

Samalah juga dengan nyanyian, kalau penyanyi tu menyanyi tanpa 'FEEL' ...menyanyi bukan dari hatinya, adakah anda rasa macamana kesedihan atau kegembiraan lagu itu? Dengar pun tak best kan? ...tapi kalau best, memang feel habis lah dia belasah lagu tu, betul tak?

Same thing laa...jika hambar dan tawar je perhubungan itu maka ia TIADA CINTA...sebaliknya, jika ianya datang dari hati, dari jiwa yang hangat membara...maka tanpa sebarang ucapan kita akan dapat merasa ADA CINTA ...dan cintanya memang untuk kita. Okay? ...

"You don't need to tell me you love me... SHOW IT! make me FEELS IT!"


nak tanya lagi sekali.."ada yg rindu aku ke???" hahahaha if lepas ni aku jarang posting kat blog ni jangan rindu2 yea blh je melawat kat FB aku...maklumlah berblogger ni sekadar penuhi masa terluang je..btw love uols



Sunday, September 23, 2012

Bila kita rindu seseorang


Rindu aku tak? hahahaha perasanlah aku ni, "sapa la nak rindu kat kau" huhuhu



setiap orang mempunyai hati dan perasaan yang berbeza...antara kata hati dan kata lisan, sangat berbeza....kata lisan selalunya menipu diri orang lain dan kekadang jugak menipu diri kita sendiri...kata hati lebih jujur......oleh itu, manusia selalu mengikut kata hati...

Sejujur mana pon kita, kadang-2 ia boleh menyakiti hati seseorang..Jadi, untuk tidak menyakiti hati seseorang, orang itu perlulah berfikir yang mana terbaik utk diri dia dan orang lain juga,,,

Sebanyak mana pon kata " SAYANG " yang diucapkan oleh lisan, tak semestinya dari kata " HATI " nya sendiri....menipu dengan perasaan sendiri? apa maknanya itu ? menjaga hati ?mungkin si dia ingin menjaga hati seseorang itu.. Tanpa dia sedar dia menipu dirinya sendiri...

apa nak buat bila rindu?? macam2 boleh buat kalau kita rindukan seseorang tu. boleh luahkan terus pada orang tersebut yang kita rindu kat dia. ada jugak yang pilih untuk pendamkan je perasaan rindu tu. ada jugak yang pilih untuk luahkan dekat blog, facebook, twitter dan sebagainya tentang perasaan rindu yang dipendam tu. tapi bagi aku the best way bila rindu adalah luahkan pada Yang Maha Esa. caranya? berdoa.

kalau kita rindukan seseorang, amalkan doa Nabi Yusuf kepada Zulaikha,
“Ya Allah, sampaikan salam rinduku kepada ******** **** (nama penuh insan tersebut) sehingga aku menjadi kerinduannya…”

kalau kita selalu doa macam ni bermaksud kita sentiasa ingat insan yang dirindui tu dalam doa kita. bak kata orang dulu2, “ingat daku dalam doamu”..hehehehe...doa boleh jadi penguat kasih antara dua insan. insyaAllah.

orang cakap kalau kita sukakan seseorang, lebih baik kita jangan bagitau pada dia. nanti Allah kurangkan rasa cinta kita pada dia. betul ke? lagi 1. ada jugak orang cakap, kalau kita pendam perasaan pada seseorang, nanti dapat pahala.

tapi sampai bila perasaan harus dipendam ek? sehingga kita mendapat petanda bahawa ternyata memang dia adalah jodoh kita. luahkan perasaan kepada Allah SWT jauh lebih baik n lebih menenangkan jiwa. seriously.


bila kita sayangkan seseorang, mungkin dia sayangkan orang lain..bila kita rindukan seseorang, mungkin si dia merindui orang lain..bila kita mengharapkan seseorang sentiasa berada di sisi kita, mungkin si dia mengharapkan orang lain berada di sisi dia.

kesimpulannya....JUJURLAH dengan diri sendiri dan Orang lain juga.

Saturday, September 22, 2012

Allah selalu menguji kita


TINGG! Wang syiling itu jatuh di hadapan seorang lelaki yg sedang asyik membancuh simen. Melihat logam kecil itu,tangan lelaki itu terhenti melakukan kerja. Tidak menunggu lama,tangannya segera mengutip syiling itu dan dimasukkan ke dalam poketnya. Dia menyambung semula kerjanya. 


TINGG! Sekali lagi lelaki itu terpandang duit syiling tidak jauh dari sisinya.Lelaki itu menoleh ke kiri,kanan dan disekelilingnya.Tiada siapa yg berdekatan dengannya. Sekali lagi dia terus mengambil syiling itu dan menyimpan dalam koceknya. Tidak lama kemudian,lelaki itu ternampak lagi duit syiling berdekatan dengannya. Pun sama,dia mengambil dan menyimpannya. "Rezeki aku!" kata lelaki itu dalam hati. Lelaki itu tidak sedar,logam syiling itu sebenarnya dicampakkan oleh ketuanya daripada aras lapan bangunan separuh siap yg mereka bina itu. 


Sebenarnya ,ketuanya mahu memanggilnya.Ada pesanan yg mahu disampaikan ketuanya itu.Puas ketuanya menjerit daripada aras lapan,cuba memanggil lelaki itu yg berada pada aras paling bawah. Namun,jeritan itu tidak mampu mengalahkan pelbagai bunyian mesin pembinaan di kawasan tersebut.Dek kerana itulah,ketuanya itu mencampakkan syilingnya dengan harapan lelaki itu akan mendongak melihatnya di atas.Mudah-mudahan,dapatlah dia menyampaikan pesananya kepada pekerjanya itu. 






Sayangnya,sehingga habis wang syilingnya dibaling ke bawah,lelaki itu masih belum juga mendongak ke atas. Lantas,ketuanya itu mengumpulkan serpihan batu kecil yg terdapat di lantai.Satu persatu batu kecil itu dibaling ke bawah. Beberapa kali batu itu mengenai badan lelaki itu.Setelah merasa sakit dan terganggu,lelaki itu mendongak ke atas,melihat dari mana datangnya batu-batu kecil yg menyerangnya tadi. Barulah dia ternampak kelibat ketuanya yg sejak tadi cuba mencuri perhatiannya bagi menyampaikan pesanan. 





P/s : Sahabat sekalian,kisah ini sekadar cerita antara kita dengan Yang Maha Pencipta.Tanpa sedar,Allah sering menjatuhkan 'syiling' lambang rezeki,rahmat atau kesenangan yg tidak terkira banyak kepada kita. Tuhan menjatuhkan 'syiling' itu sebagai satu panggilan agar kita sentiasa mendongak ke atas untuk mengingati dan bersyukur dengan kurniaan-Nya.Tetapi,kita acap kali lalai untuk 'mendongak' ke atas sebaliknya terus menikmati pemberian-Nya tanpa mengucapkan terima kasih. 





Seperti kisah ketua dan pekerja tadi,apabila jatuhan syiling tidak berjaya menarik perhatian,lalu Dia jatuhkan pula 'batu' yg berupa musibah,kegagalan,keperitan dan pengalaman yg menyakitkan. Dan hanya setelah kita merasa kesakitan itu,barulah kita teringat untuk mendongak,menadah tangan bersyukur mengingati Yang Maha Pencipta kita.





SALAMULLAH LOVE UOLS

Friday, September 21, 2012

Cakap pasal takdir


Jika engkau minta intan permata
Tak mungkin ku mampu
Tapi sayangkan ku capai bintang
Dari langit untukmu

Jika engkau minta satu dunia
Akan aku coba
Ku hanya mampu jadi milikmu
Pastikan kau bahagia


Hati ini bukan milik ku lagi
Seribu tahun pun akan ku nanti
Kan kamu
Sayangku jangan kau persoalkan
Siapa dihatiku
Terukir di bintang

Tak mungkin hilang cintaku padamu


Takdir kadang-kadang MEMPERTEMUkan kita dengan SESUATU yang tidak diundang,MEMBERI apa yang tidak dirancang,MEMAKSA kita mengalirkan air mata kesedihan serta membuatkan kita rasa kehilangan.Namun TAKDIR juga menerpa kita dengan erti perkenalan, menyulam erti kasih sayang, menanam erti persahabatan, menghadiah kemanisan dalam kegembiraan,menyemai benih keakraban,serta memberi PELUANG menilai siapa SAHABAT, siapa KAWAN dan siapa sekadar KENALAN yang mengisi ruang dalam episod kehidupan mahupun dalam EPISOD percintaan.

Tak perlu terlalu lama menangisi yang telah pergi,sbb mungkin nanti kita akn bersyukur telah meninggalkan apa yang kita tangisi saat ini.Berusahalah untuk tidak menghitung kesulitan,sbb jika kita terlalu sgt menghitungnya,perkara yg mudah akan terlihat seperti biasa saja.Bagi aku jangan terlalu memaksa diri untuk melakukan sesuatu dgn benar,sbb kadang2 setiap kesalahan akan membuat peribadi kita menjadi lebih baik...

Rencana Tuhan ni selalu berakhir dengan kebaikan..Dan jika yg kita terima belum baik, maka itu bukanlah yg terakhir..Dengan selalu berupaya menjadi ORANG BAIK dan melakukan yg trbaik, maka kebaikan akan selalu berada disekitar kita..

Thursday, September 20, 2012

Tanda lelaki merajuk


Orang lelaki kalau merajuk dia boleh jadi complicated kerana dia tak akan tunjuk secara terang-terang. Kalau kaum wanita tak alert, tulah sebabnya boleh jadi pergaduhan. dan, tak perlu pujuk pun, lama-lama dia akan cool down sendiri~

Bagaimana tanda2 lelaki merajuk!!!

Diam Seribu Bahasa
Dia diam je sepanjang ada dengan anda. Walaupun anda bercakap dengannya, dia hanya mengiayakan atau dia anggukkan kepalanya saja. Dia sikit pun tak akan layan anda seperti sebelum ini. Jika benda ini berlaku, sah lah tu dia merajuk dengan anda.

Buat Tak Tahu
Dia akan buat tak tahu dengan anda. Jika anda minta tolong dengan dia seperti kemaskan meja ke, dia buat acuh tak acuh je. Paling teruk, dia buat-buat tak dengar. Ini cara protes yang paling teruk sebab dia bukan je buat anda geram tapi buat seolah-olah anda tak wujud.

Menolak Untuk Makan Bersama
Bila lelaki merajuk biasanya dia tak nak jumpa anda atau face to face dengan anda. Dia akan bagi alasan seperti “awak makan la dulu, saya kenyang lagi la..lagipun, saya dah makan dengan kawan saya tadi” (walhal perut lapar… nak uji dorang, anda dok je sila depan dorang, sambil makan… )

Masam Muka
Tindakan yang ni ialah tindakan yang paling buat anda rasa geram. Dah lah tak nak cakap ngan anda dah tu nak tarik-tarik muka pulak. Tak puas hati la konon. Tapi adat la kalau orang dah merajuk. Perempuan pun lebih kurang je! (amik hanger, gantung kat muncung dia)

Baca Surat Khabar
Bab ni memang tabiat orang lelaki. Tapi kalau surat khabar tu dibaca banyak kali tanpa sebab maknanya jiwa dia tak tenteram; ada sesuatu yang mengganggu diri dia. Lagi-lagi pulak kalau tengah-tengah malam buta.

Menonton Televisyen Hingga Lewat Malam
Dia akan tengok TV tu sampai larut malam walaupun rancangan tu bukan rancangan kegemaran dia. Mata dia di TV tapi hatinya ke lain.

Keluar Rumah Tanpa Beritahu
Ada lelaki yang tak akan memberitahu mana dia nak pergi. Nak protes la tu kononnya. anda jangan paksa dia untuk menjawab pertanyaan anda kerana confirm dia akan buat dek je!

Matikan Telefon Bimbit
Satu lagi tabiat lelaki, dia tak suka diganggu bila perasaannya tengah marah. Untuk mengelakkan anda mengganggu dia, dia akan matikan telefon bimbit dia & bagi alasan bateri kong. Alasan dia satu je, dia tak mahu dengar suara anda takut perasan marahnya lagi kuat…

Hisap rokok
Macam tak pernah dapat rokok setahun…

Kalau anda perasan ada tanda2 ini pada suami/teman lelaki anda dah sah-sah la dia tgh merajuk dgn anda..so apa lagi guna la trick utk memujuk...oooo trick tu belum di kongsikan lagi,...tgu next posting yea..love uols

Muzik dan Lirik lagu ni memang layan

Dirimu persis bintang terbit dari langit
Bukanlah mimpi-mimpiku
Di sini telah datang sayang paling dalam

Bawaku pulang berteman pelangi
Kamar hati ku hiasi
Biar cantik biar baru
Semuanya keranamu
Oh yang lemah kini gagah
Asal buruk jadi indah
Kerana sentuhan cintamu
Ku susun langkah melayarkan hari indah
Bersamamu

Lilin diri takkan padam
Seandainya engkau adalah sumbunya
Kaulah puteri ku dambakan
Bidadari syurga jelmaan dunia

Akan ku jaga
Seluruh jiwaku
Biarlah karam berdua
Asal kau tak terlepas 
Dari genggamanku
Biar kulamar
Sahih darimu
Menjadi ratu
Beradu dalam pelukanku
Kejoraku bersatu


Lirik Lagu Bengang - Mantera 

Pintu sepiku yang bertahun terkunci
Terpaksa aku bukakan perlahan-lahan
Kerana ku khuatir, bisikan yang berbalah
Denganku seharian, akan menenggelamkan
Keakuan... aaa... aaa

( 1 )
Andai terjadi mana lagi tempatku
Nak aku pahutkan mimpi sediakala
Menunaikan janjiku, pada diri sendiri
Untuk ku memiliki
Cinta dulu asalnya, aku yang punya

( korus )
Mana datang cahaya
Bukanlah tajuk cerita
Siapa pun kau ku sudi terima
Biarpun dosa semalam
Sebesar gunung menembus awan
Yang penting hatiku dapat kau tawan 

Jangan menguji tahap cemburu lelaki


GIRL : awak, saye nak bg tahu awk sesuatu..
BOY : ye syg,ape die ckp lah.
GIRL : Ex saya datang balik nakkan saya. Huwmm..mcm mana
BOY : ouh.. Awak masih sayang dia ke?
GIRL : Ermm.. Entah. Awk rasa??
BOY : kalau awk masih sygkn dia , awak pergi lah pada dia. im ok
GIRL : Awak tak tak cemburu ke ? Awak tak marah?
BOY : (tunduk dgn nada suara yang sayu2) Buat apa sye nak marah awak syg. Mungkin dia boleh jaga awak dengan sempurna. Saya tahu kalau betul awk sygkan saya , awak takan Biarkan orang lain rampas awak dari saya. (tunduk lalu setitis air mata jatuh membasahi bumi )
GIRL : (terdiam terpaku dgn kata2 kekasihnya) syg, saya tak inginkan yang lain, saya janji cinta saya hnya untuk awak. (lalu mengesat airmata si kekasihnya)

KESIMPULANNYA
Janganlah menguji tahap kecemburuan seorang lelaki, kerana ianya akan pendam sehingga menitiskan air mata. Air mata bg lelaki amat bermakna, tp ianya akan tewas jika hatinya diluka.


Ada wanita yang menunggu-nunggu saat suaminya menegurnya atau menasihatkannya, kerana dia sudah sedia dengan peluru-peluru tohmah dan kejian serta airmatanya. Untuk mengelakkan kejadian yang tidak diingini berkaitan rumahtangga, elakkan pergaduhan, dan janganlah anda pula yang memulakannya.

Sekiranya anda sukar meminta maaf atas kesalahan anda, dan sebaliknya amat suka mencari kesalahan lelaki, dia akan menganggap bahawa anda adalah seorang yang keras kepala dan keras hati, sukar dibentuk.Lebih buruk lagi dia mungkin merasa bahawa dia telah gagal membentuk diri anda sebagai isterinya, dan mungkin bersebab dari itu, dia cuba mencari jalan keluar.

Banyak masalah timbul kerana manusia biasanya bertindak dengan akal yang sempit dan tindakannya berbentuk keduniaan.Kejayaan anda di akhirat adalah bergantung kepada betapa baiknya anda kepada suami anda dan betapa bereskah tanggungjawab anda terhadapnya.
Jadi kepada kaum wanita, jadilah wanita yang disenangi oleh pasangan anda


Wednesday, September 19, 2012

Asal dan perginya cinta adalah milik Allah


Walaupun sesuatu yang engkau suka berada dalam genggamanmu, kadang kala terlepas juga. Seperti orang yang kita cintai seberapa kuat engkau mencintai, kalau memang tidak dijodohkan akan terlepas juga.


Cukup cintai ia dalam diam dari kejauhan dengan kesederhanaan dan
keikhlasan karena tiada yang tahu rencana Rabb...mungkin saja rasa ini ujian yang akan melapuk atau membeku dengan perlahan kerana hati ini begitu mudah untuk dibolak-balikan...Serahkan rasa yang tiada sanggup dijadikan halal itu pada Yang Memberi dan Memilikinya biarkan ia yang mengatur semuanya hingga keindahan itu datang pada waktunya..
SEBENAR-BENAR CINTA ADALAH APABILA KITA BAHAGIA MELIHAT DIA BAHAGIA WALAU KITA TAK BAHAGIA

Dalam badan manusia mengandungi banyak air...tapi bila anggota badan terluka, mengapa darah yang keluar?Dalam hati (jantung) manusia ada banyak darah,tapi bila hati terluka...mengapa air mata yang keluar?Subahanallah...kuasa Allah yang tak terbatas dek akal manusia..

ingatlah...Asal cinta milik Allah,Perginya cinta dengan izin Allah, Hilangnya cinta atas kehendak Allah,Dicintai dan mencintai anugerah dari Allah Maka ingatlah walau apa pun yang berlaku semuanya dengan izin Allah,Yang tidak berlaku pun tetaplah jua dengan izin-Nya..LOVE UOLS

Tuesday, September 18, 2012

Lelaki merajuk siapa yang pujuk


Wanita kuat merajuk dan suka dipujuk. Tapi adakah lelaki tak tau merajuk??
Kebiasaannya dan SELALUnya,bila disebut tentang merajuk ni,semua refer orang perempuan...semua nak tunjuk orang perempuan...jari dituding kena orang perempuan.Apa LELAKI ni tak merajuk eh?!.no no no.Kalau korang berfikir macam tu,sila ubah fikiran doblas kali!.meh meh meh kita tengok rajuk lelaki dan sebab-sebab mereka merajuk.

Lelaki merajuk kerana mahukan perhatian.
Seperti juga perempuan,lelaki juga merajuk kerana mereka mahukan perhatian.Kadang-kala mereka rasa perempuan ni (kekasih/isteri) kurang memberi perhatian kepada mereka kerana perempuan lebih banyak menghabiskan masa dengan perkara-perkara lain.Contohnya,lebih menumpukan dengan kawan-kawan berbanding meluangkan masa bersama.

Lelaki merajuk kerana cemburu.
Mereka juga boleh cemburu malah lebih cemburu dari kaum perempuan!!!.itu realiti ok?.sila la encik lelaki jangan menyangkal kenyataan yang terang lagi bersuluh ini.Kaum lelaki ini mungkin cemburu melihat pencapaian perempuan yang melebihi mereka.Lantaran,lelaki sebegini akan merasakan mereka tidak berguna sehingga tahap keyakinan akan menurun.

Lelaki merajuk kerana ................
aduhh,apa lagi eh?.tapi lelaki tak boleh lari dari perasaan merajuk dan ingin dipujuk.Bagaimana pula nak memujuk mereka?!....


Biarkan mereka melayan rajuk mereka.
Bila kaum perempuan merajuk,amat jarang sekali dipujuk oleh teman lelaki.Kalau ada pun,sedikit je la dari golongan lelaki yang suka memujuk.So,bila lelaki merajuk,biarkan saja mereka bertenang untuk seketika agar mereka dapat memuhasabahkan diri sendiri.


Berikan mereka hadiah yang mampu buat mereka tersenyum.

Kadang-kadang tak perlu la berikan mereka hadiah yang mahal-mahal...Mungkin cukup dengan memberi senyuman manis seikhlas yang akan membuatkan tembok keegoan lelaki tu pecah.

Tapi ingat ye kawan-kawan,kalau lelaki merajuk then minta pujuk dengan cara 'seks' atau 'ringan-ringan',takyah pening kepala fikir camna nak pujuk,TERUS TINGGALKAN...suami-isteri takpe,dah halal.hikhikhik.

Apa yang lelaki perlu tahu tentang perempuan???

Perempuan suka dipujuk

Tidak semua perempuan mahu dipujuk bila merajuk. Lagi dipujuk bertambah-tambahlah merajuknya. Perempuan macam ni, bagi dia masa untuk dia coolkan diri sendiri, dan autotreatkan hatinya.

Perempuan dan lelaki poket tebal

Tidak semua perempuan suka lelaki poket tebal, terutama lelaki yang poketnya mak bapak dia tolong tebalkan. Perempuan yang macam ni biasanya perempuan yang berdikari. Jangan dekati mereka dengan duit, mereka akan anggap kamu berlagak dan menganggap mereka perempuan mata duitan. Trylah berlagak tukang cop duit depan mereka, kalau nak tengok mereka bengang.

Perempuan suka lelaki hensem

Tidak semua perempuan berminat pada lelaki yang hensem. Sebab lelaki hensem susah nak jaga. Letih layan perasaan bimbang dan jeles bila ada perempuan lain datang dekat. Golongan perempuan macam ni akan cari lelaki yang ‘hensem’ hatinya. Nak tau macam mana rupa hati yang hensem? Belah dada pastu cek, ada tak bentuk hati tu berbentuk love. Ntah korang faham ke tak ni..hahahaa…
Majoriti perempuan tak suka lelaki yang hatinya 4 segigami.

Perempuan dan airmata

Tidak semua perempuan akan tunjukkan air mata bila sedih dan sakit hati. Perempuan yang tak mudah menangis memang ada, segelintir tak ramai (yang cengeng memang ramai). Mereka ni akan pergi cari tempat tersorok pastu menangis macam orang tak betul, kalau tak pun menangis dalam hati Bagi perempuan menangis itu semestinya, kalau tak takda nama dia perempuan.

Perempuan Queen Control

Tidak semua perempuan suka pada lelaki yang angguk-angguk (ikut cakap) dia, macam burung belatuk. Ramai je yang lebih tertarik pada lelaki yang arrogant, yang suka menentang, yang buat dia rasa geram (tapi tak melebihi had iaitu lelaki yang kekurang-ajaran sebab perempuan memang benci pada lelaki yang tak tau hormat perempuan sebagaimana perempuan menghormati mereka).

Perempuan dan pujian

Tidak semua perempuan suka dipuji. Yang ni tak suka lelaki bermulut manis. Jangan mengayat dengan perempuan macam ni, kamu awal-awal lagi akan dicop buaya. Perempuan macam ni mudah tertarik pada lelaki yang tak tunjuk caring secara depan-depan.

Bila perempuan diam

Tidak semua perempuan berdiam dan senyum itu tandanya dia bersetuju pada sesuatu keputusan. Diam-diam dia makan hati.

Perempuan macam lelaki jugak.
Tak suka didesak.
Tak suka dikongkong
Ada ego

Perempuan Tetap Perempuan

Sekuat-kuat perempuan tetap perlukan (sangat) lelaki dalam hidupnya. (makhluk berpasangan ciptaan Tuhan). Perempuan yang indipendent yang kata tak perlukan lelaki dalam hidupnya adalah hipokrit.

Sekeras-keras perempuan tetap hatinya kerak nasi.

Mengada-ngadanya perempuan, sengaja minta perhatian. :p

Perempuan sukar untuk faham lelaki sebagaimana lelaki selalu kata mereka sukar nak fahami perempuan. (sebab tu ada yang post entri tentang perempuan supaya lelaki boleh faham)Erkk! Oke..peace


Wanita yang menjadi idaman lelaki


1. Sikap Keibuan -
Banyak lelaki yang terpikat pada wanita yang bersikap keibuan, lembut, mengambil berat dan penuh kasih sayang.Wajah yang keibuan mampu membuat lelaki berasa tenteram ketika sedang stress, cemas, gelisah dan senang.

2. Keanak-anakan -
Dalam batas yang wajar, sifat keanak-anakan seorang wanita menjadi daya tarikan di mata lelaki. Mereka terasa terhibur dengan keletah anda, tetapi tentulah bukan sifat keanak-anakkan yang melampau dan menyakitkan hati. Tetapi sikap keanakan yang menyenangkan. Misalnya kemanjaan wanita yang membangkitkan naluri kebapaan dan kelakian lelaki, wanita ceria membuat lelaki lebih ghairah.

3. Penuh Pengertian -
Sikap pengertian wanita membuat lelaki berasa dihargai dan diterima seadanya. Sikap ini tercermin dari perasaan mudah memaafkan, memilih waktu yang tepat untuk berbincang masalah dan sebagainya.

4. Menghargai -
Wanita yang menghargai lelaki adalah wanita idaman lelaki.Berbeza dengan wanita yang suka di perlakukan dengan lembut, lelaki suka dihargai, dipuji dengan tulus ikhlas dan diberi kepercayaan. Penghargaan dari wanita membuat lelaki berasa bangga.

5. Menjaga Penampilan -
Lelaki menyukai wanita yang pandai menjaga penampilan agar sentiasa kelihatan cantik, bersih, kemas dan menarik. Penampilan yang baik menunjukkan wanita tersebut menghargai dirinya.

6. Pandai Berbicara -
Lelaki tertarik dengan wanita yang pandai berkomunikasi dan boleh diajak berbual. Walau walau topik perbualan yang disukai lelaki berbeza dengan topik kegemaran wanita, wanita tersebut dapat mengimbanginya. Dia bukan sekadar teman berbual yang pasif, tetapi dapat memberi respon dan pendapat yang baik, serta mengalihkan topik yang agak serius kepada perbualan yang lebih menarik.

7. Pandai Bergaul dan Menyesuaikan Diri -
Wanita yang pandai bergaul dan menyesuaikan diri mempunyai nilai lebih dimata lelaki. Wanita tersebut tahu menghadapi org yang lebih tua dan cara berhadapan dengan orang yang lebih muda.Apabila berhadapan dengan suasan yang baru,wanita tersebut tidak gentar,malah cepat menyesuaikan diri. Dia mudah diajak kemana saja dan tidak kekok samada di bandar atau di kampung.

8. Menghormati Diri Sendiri -
Lelaki suka wanita yang menghargai dirinya sendiri sebagai seorang wanita,bersikap sopan dan mempunyai etika. Wanita yang menghormati dirinya sendiri mempunyai keyakinan dan tahu apa yang baik dan buruk diperlakukan oleh seorang lelaki terhadap dirinya.

9. Simpati dan Prihatin -
Lelaki suka wanita yang murah hati,mengambil berat, simpati pada nasib yang susah. Sayang pada kanak-kanak dan tidak memilih bulu. Kebaikan yang wajar dan spontan mencerminkan hati yang mulia. Ada kecantikan dalaman pada dirinya yang memancar keluar dengan indah dan mempesona.

Monday, September 17, 2012

Beza Suka dan Cinta


"Kadang-kadang ALLAH tidak memberikan apa yang kita mahu. Bukan kerana kita tidak berhak untuk perkara tersebut. Tetapi kerana ALLAH tahu kita berhak lebih baik daripada itu"

namun kita harus bersyukur. mungkin kita tak dapat yang yang kita mahu, tapi ALLAH dah aturkan yang lebih baik untuk kita. 'Jangan berdukacita kerana hidup ini meletihkan, sebab demikianlah hidup ini diciptakan'. hidup ini juga terlalu singkat untuk kita bersedih, jadikan ianya sebaga sebagai kesempatan untuk kita bangkit dan hadapi masalah itu.

Beza Suka Dan Cinta
Di hadapan orang yang kita cinta, hati kita akan berdegup kencang. Tapi di hadapan orang yang kita suka, hati kita kan gembira.Di hadapan orang yang kita cinta, musim sentiasa berbunga-bunga. Di depan orang yang kita suka, musim itu cuma berangin saja.Jikalau kita lihat di dalam mata orang yang kita cinta, kita akan kaku. Tapi jika kita melihat ke dalam mata orang yang kita suka, kita akan tersenyum.

Di depan orang yang kita cinta, kita menjadi malu. Di depan orang yang kita suka, kita kan tunjukkan imej diri kita yang sebenar.Di depan orang yang kita cinta, lidah kelu untuk berkata-kata. Di depan orang yang kita suka, kita akan bebas berkata apa saja.Kita tidak akan merenung mata orang yang kita cinta. Tapi kita akan selalu merenung mata orang yang kita suka.

Bila orang yang kita cinta menangis, kita akan turut menangis. Tapi bila orang yang kita suka menangis, kita akan cuba untuk membuat dia gembira.Perasaan cinta bermula dari mata. Perasaan suka pula bermula dari telinga. Jadi, jikalau kita berhenti menyukai seseorang yang kita suka umpama kita membuang telinga kita. Tapi jika kita cuba menutup mata cinta berbuah menjadi air mata.

Ya. jodoh itu adalah rahsia terhebat dan terindah yang ALLAH ciptakan untuk kita. mungkin anda jatuh cinta pada si dia. tapi adakah itu Jodoh anda? kita tak tau siapa jodoh kita sehingga tertulis oleh maha pencipta bila tiba saatnya. mungkin lepas ini, diam-diam lebih baik dari heboh sana sini. mudah-mudahan hubungan itu terjalinkan dengan niat ikhlas, tulus hanya kerana ALLAH. :)

Apa itu CINTA SAYANG SUKA dan MINAT


Suami sebagai pemimpin rumahtangga semestinya sentiasa kreatif dalam mendidik isteri. Allah bekalkan kepada kita kaum lelaki kekuatan akal yang rasional? tidak terlalu emosional atau mudah didorong oleh perasaan. Lelaki tidak mudah tersinggung berbanding dengan wanita. Jika kekuatan akal ini dapat dimanfaatkan dengan sebaik-baiknya, ditambah dengan kesabaran serta kekuatan jasmani untuk mencari nafkah keluarga, suami akan menjadi pelindung dan pendidik yang berwibawa.

Cinta – Kita memang mengharapkan dia menjadi milik kita. Segala apa yang kita buat, kalau buleh nak dia tahu.. dan kita sebuleh mungkin tak nak sakitkan hati dia. kita akan sentiasa berfikir tentang dirinya. (dalam erti lain : cinta di tujukan kepada seseorang yg kita selalu ingat dan mimpi.. Tanpanya kita akan rasa sunyi dan kita cintakan sepenuh jiwa dengan hati yg ikhlas kepadanya walaupun dia buat tak tau je)

Sayang – Kita memerlukan dia di masa kita mahukan seseorang untuk berkongsi rahsia dan kisah duka kita. selalunya kita akan sayangkan seseorang yang menjadi TELINGA kepada masalah kita. (dalam erti lain : sayang di tujukan kepada seseorang yang boleh membuangkan masa dia untuk mendengar dan memeningkan kepalanya dgn masalah kita dan kita jugak boleh menyakitkan hati dia kerana kita bukannya cinta kepadanya)

Suka – Kita sukakan dia kerana dia kelakar. Dia happy-go-lucky. Bila bersama dengan dia, kita rasa nak tergelak sampai nak pecah perut. Tapi, kita taklah rindu sangat kat dia bila tak berjumpa seminggu…(dalam erti lain : suka di tujukan kepada seseorang yang boleh menjadi pelawak kepada kita. Kita akan suruh dia diam sekiranya tali perut kita dah nak pecah…)

Minat – Apa sesuatu pada dirinya yang menarik kita untuk mendekatinya.(dalam erti lain : minat ditujukan kepada seseorang yang ada sifat, peribadi atau barang yang kita mahukan… )

Tetapi kita kena ingat bahawa tanpa minat , suka dan sayang kita tidak akan CINTA pada seseorang itu…

Sunday, September 16, 2012

Orang yang mencintai KAMU


Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu di hati dan matanya hanya ada kamu satu-satunya. Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak perduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap menjadi impiannya.

Orang yang mencintai kamu selalu
menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah bertambah.Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu.
Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti ‘selamat pagi’, ‘selamat hari minggu’, ‘selamat tidur’, ‘take care’, dan lain-lain lagi, walaupun kamu tidak membalas SMS nya, kerana dengan kiriman SMS itu lah dia menyatakan cintanya, menyatakan dalam cara yang berbeza, bukan “aku CINTA padamu”, tapi berselindung ayat selain kata cinta itu.

Jika kamu menyambut hari jadi dan kamu tidak mengundangnya ke majlis yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu sendiri sudah melupakannya, kerana saat itu ialah sesuatu yang berharga untuknya. dan saat itu, matanya pasti berkaca. kerana saat bersamamu itu tidak boleh berulang selalu.

Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengungkapkannya. Kerana dia menyematkan kata-katamu di hatinya, berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau tuturkan padanya, dan akhirnya kau musnahkan? Pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.

Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin meminjam CD milik kamu, kerana dia ingin tahu apa kegemaran kamu – kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun sukar meminati kesukaan kamu, tapi akhirnya dia berjaya.Kalau kali terakhir kalian bertemu kamu mungkin sedang selesema, atau batuk-batuk, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanya keadaan kamu – kerana dia bimbangkan tentang kamu, peduli tentang kamu.

Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi baginya barang itu sangat istimewa.Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung. Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggegarkan dunianya.

Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada di dekat kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan sentiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan persekitaran yang boleh membawa pengaruh buruk kepada kamu dan jauh.
Dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar ‘jauh dimata, dekat dihati?’

Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.
Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang SENGAL seperti menelefon kamu 100 kali dalam masa sehari. Atau mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening kepala. Namun ketika kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan minta maaf dan tak akan melakukannya lagi.

Jika kamu memintanya untuk mengajarmu sesuatu maka ia akan mengajarimu dengan sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia! Bahkan dia begitu gembira kerana dapat membantu kamu. Dia tidak pernah mengelak dari menunaikan permintaan kamu walau sesukar mana permintaan mu.
Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebahagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda berharga buatnya.

Dan jika kamu cuba menjauhkan diri daripadanya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyedarinya dan menghilang dari kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu kerana sebenarnya dia tak pernah mencari orang lain, dia sentiasa menunggu kamu.

Orang yang begitu mencintaimu,
tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin mengetahui, kerana dia tidak mahu kamu terbeban dengan karenahnya. Saat kau pinta dia berlalu, dia pergi tanpa menyalahkan kamu, kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta.


“Pernah adakah orang yang berbuat seperti di atas kepada kamu? Jika ada, jangan pernah mensia-siakan orang tersebut… Kamu akan menyesal melakukannya!”

Saturday, September 15, 2012

Tips elak sakit hati..sumbat telinga dengan kapas!!!!




Jika anda dikata orang, apa anda akan buat? lawan? sabar? Jika anda lawan, keadaan akan bertambah genting. Belum tentu anda menang, sebaliknya akan lebih banyak rahsia terbongkar. Jika anda sabar, mungkin juga orang menganggapkannya benar, tetapi ia mampu mematikan sebarang hujah.

Ketika orang marah diam sahajalah, jangan dilawan, nanti semakin marah dia. Ketika orang tengah berhujah dan memang suka menang, biarkan sahaja mereka bercakap, nanti dia akan berhenti sendiri. Kalau dilawan
dan dilayan memang tak akan habis-habis jadinya.

pernah tak korang melalui pengalaman dikhianati kawan sendiri..depan baik,tapi belakang mengata?

aku jenis berkawan dengan semua orang,tapi aku tak berapa suka ambil tahu hal peribadi orang..aku selalu pesan kat diri sendiri,berkawan jangan sampai tercerita aib orang..sebab tu kalau berbual,aku lebih suka bercakap general dari bercerita tentang orang..i don't believe in rumors..perkataan yang disampai2kan..orang ni kata gini,orang tu kata lain..manusia itu berbeza dan kita tak boleh nak puaskan hati semua orang..kalau si A suka aku buat macam ni,mesti dia akan berkata yang baik..kalau si B tak suka,mesti dia akan berkata yang buruk2 tentang aku..makanya,kalau kita jadi pendengar,adakah kita akan percaya???..boleh jadi orang yang menyampaikan cerita itu adalah musuhnya..sebab tu aku kata,letak Allah no.1 dan dimana niat kita buat sesuatu..jadi,kalau ada orang mengata,serahkan semuanya pada Allah,Dia Maha Mengetahui....

"Layan orang gila akan jadi gila. Layan suka orang mengata akhirnya lebih pakar dari si pengata, Lebih baik diam dan sabar. Nak lawan dan nak layan memang tak terlayan kita."

Bila nak mengata orang tu.. cuba bayangkan kita berada di tempat orang yang dikutuk tu.. agak-agaknya boleh tak jadi seperti Khalifah atau nabi terdahulu..Bila diumpat, boleh pula beri hadiah.. siap doakan orang tu dirahmati Allah SWT.Agaknya kita antara golongan yang bila tahu ada orang cakap belakang tentu rasa nak bagi penumbuk sulung pada orang berkenaan, paling tidak pun.. mengutuk dan buat la ayat makian paling pedas untuk dia...hehehe :))

p/s : orang yang selalu berkata tentang orang lain pada kita,suatu hari tidak mustahil dia boleh berkata tentang kita pada orang lain juga..SALAMULLAH LOVE UOLS